Kjøkken

Kjøkkenet er husets altmuligrom

Kjøkkenet er blant de mest brukte rommene i et hus. Dette betyr strenge krav til både kjøkkenbelysning og øvrig el-anlegg. Vi gir deg inspirasjon til belysning, varme og kontakter. Og kanskje et kjøkkentips eller to.

Belysning på kjøkkenet

Moderne lysstyring gjør det mulig å få flere typer lys uten å fylle hele rommet med ulike lamper. La oss si at du har pusset opp kjøkkenet og fått benkelys under overskapene og spotter i taket. I tillegg har du lys inni glasskapene og en hengelampe over kjøkkenbordet. Hvis du skrur på alt lyset har du nok lys til en grundig storrengjøring, men til daglig blir det for mye. Da trenger du et system for styring av kjøkkenbelysning.

Med dimmebrytere kan du

 • Justere styrken til de ulike kjøkkenlampene presist og enkelt.
 • Skape ulike lysscenarioer på kjøkkenet.
 • Gå fra fokusert arbeidslys til stemningslys på sekunder.

Det finnes en lang rekke dimmebrytere å velge blant.

Se utvalget til profilerte ELKO her

Vi kan også hjelpe deg med å installere mer avanserte enheter for styring av kjøkkenbelysningen med mulighet til å legge inn programmerbare forhåndsinnstillinger. Med en slik løsning for kjøkkenbelysningen kan du dempe benkelys og takspotter på samme tid, og attpåtil gjøre lyset over bordet sterkere.

Slik bør du plassere lampene dine

Plasseringen av de ulike lampene er viktig, her er noen tips for god kjeøkkenbelysning:

 • Benkelys bør plasseres så langt ut som mulig, slik at du unngår refleksjoner fra benkeplaten.
 • Takspotter og downlights bør installeres nærmere skapene for å sikre godt lys på innsiden når dørene åpnes.
 • Denne effekten forsvinner hvis taklysene plasseres i midten av rommet.
 • Om lampene plasseres midt i rommet vil det føre til irriterende skygger fra din egen kropp.
 • Høyden på kjøkkenlamper som henger over spisebordet bør ikke overgå 60 cm, da vil personene rundt bordet kunne bli blendet.
 • Har du små barn kan høyden senkes ytterligere, med mindre du demper lysene med dimmer.
 • Husk at takspotter og downlight ofte kan vinkles i bestemte retninger, slik at ønskede deler av interiøret kan belyses.

 Gå for LED

LED-lamper egner seg godt som lyskilder, de største fordelene er:

 • Større brannsikkerhet fordi lampene utvikler mindre varme.
 • 80-90 prosent lavere strømforbruk strøm uten at lysstyrken reduseres.

Belysningsplan fra ALT Installasjon

Mulighetene for styring av kjøkkenbelysning er mange. Din lokale elektriker – vi i ALT Installasjon –  leverer elektrikertjenestene du trenger for å tilpasse belysningen til dine behov. Vi setter opp en egen belysningsplan med

 • Soner.
 • Dimmere.
 • Andre smarte løsninger.

Varme på kjøkkenet

Styr temperaturen fra ett sted

En sentral styringsenhet gir deg full kontroll på temperaturen på kjøkkenet og sørger for at kjøkkenet alltid har en behagelig temperatur. En slik enhet kan kobles opp til alle varmekildene dine, enten du bruker

 • panelovner
 • varmekabler
 • varmepumpe
 • eller en kombinasjon av de ulike

Spar strøm på oppvarmingen

Sentralstyring av temperaturen gjør det mulig å spare penger. I norske boliger står oppvarming for en vesentlig andel av el-forbruket, og mange har ovnene stilt inn på det samme enten de er hjemme eller ei. En styringsenhet automatiserer dette, slik at:

 • Temperaturen automatisk senkes på nattestid og andre tidspunkter når ingen er hjemme.
 • Varmen skrus naturlig opp igjen.
 • Strømregningen reduseres uten at det går ut over komforten.

Det finnes mange ulike produkter innen styringsenheter, for eksempel kan enheten kobles opp mot mobilen for full kontroll. Hos xComfort og Funktion har de eksempelvis smarthus-løsninger som både er kablede og trådløse. Vårt råd er å gjøre deg kjent med mulighetene og velge styringsenheten som passer for deg.

Tenk helhetlig design

Klassiske panelovner kan være en god løsning for oppvarming på kjøkkenet, men slike ovner trenger ikke være av den gammeldagse, hvite sorten. I dag får man panelovner i et bredt utvalg, her er noe av de mange valgmulighetene du har:

 • Stort fargeutvalg.
 • Stor variasjon i utforming og materialer.
 • Ovner med glassfronter.

Vårt råd er å velge ovner som passer både til kjøkkenfrontene og resten av interiøret, slik at kjøkkenet får et lekkert og helhetlig uttrykk. Det du kan være sikker på er at vi i ALT Installasjon har elektrikertjenestene du trenger for å få både behagelig varme, lekre løsninger og lavere strømutgifter.

Kontakter på kjøkkenet

Ikke gå tom for stikkontakter

Vi bruker stadig flere elektriske apparater på kjøkkenet, derfor er det viktig å ha tilstrekkelig med stikkontakter tilgjengelig. Vårt tips er å velge modeller som også har USB-tilkobling (for lading av for eksempel mobiler) og å installere kontaktene på undersiden av benkeskapene. Det finnes kontakter som kan kobles sammen med benkebelysningen, og har du en dekorlist under skapene vil kontaktene være skjult samtidig som de er lett tilgjengelige.

Kontakter til hvitevarer bør plasseres slik at man enkelt kan bytte ut oppvaskmaskin, ovn eller kjøleskap uten å måtte endre el-opplegget.

Hvit plast er bare én av mulighetene

Det er fort gjort å tenke at stikkontakter, lysbrytere og annet el-materiell må være i hvit farge, men dette er slett ikke tilfelle. Du kan få el-materiell i en lang rekke farger og materialer, og på den måten skape et helhetlig og personlig kjøkken.

Husk sikkerheten

På kjøkkenet har man både innlagt vann, hvitevarer og en rekke andre elektriske apparater. Dette gjør kjøkkenet til et av de mest avanserte rommene i huset, og derfor er det ekstra viktig å tenke på sikkerheten. Følg disse fem enkle sikkerhetstipsene, så slipper du å bekymre deg:

1. Bruk moderne el-materiell: Du kommer langt ved å bruke autoriserte fagfolk og moderne el-materiell. Sørg for å bruke jordede stikkontakter, og at alt el-materiell tilfredsstiller gjeldende standarder

2. LED-belysning er både sikkert og billig: Et enkelt sikkhetstips som også sparer deg penger er å gå over til LED-lamper i belysningen. Disse bruker opptil 90 prosent mindre strøm, og de utvikler vesentlig mindre varme enn tradisjonelle pærer. Dermed reduseres også brannfaren.

3. Legg opp mange kurser på kjøkkenet: Fremfor å ha alle hvitevarene dine på samme kurs, burde du legge opp forskjellige kurser til hvert apparat. På denne måten blir det enklere å identiskere hvor problemet ligger dersom jordfeilbryteren slår ut. Dessuten forhindrer du overbelastning. Husk også at moderne hvitevarer, og da særlig platetopper med induksjon, ofte har svært høy effekt. Derfor krever de kurser på 25A-30A.

4. Kontakter med tidsur kan redde liv: Elektriske småapparater som kaffetraktere, vannkokere og brødristere bør ikke være plugget inn når de ikke er i bruk. Bruk derfor stikkontakter med tidsur, slik at strømmen kuttes etter en angitt periode. På denne måten kan du være trygg på at apparatet er sikkert avskrudd selv om støpselet er koblet til.

5. Skaff deg en waterguard: Hvis det oppstår lekkasje under oppvaskbenken eller ved oppvaskmaskinen, kan skadene bli store. Derfor er det lurt å installere en såkalt waterguard under benken din. Denne vil oppdage eventuelle lekkasjer, og stenge av vanntilførselen slik at skadene minimeres.