Hvor trygt er elbilbatteriet?

I de siste par årene har elbilbatterier vært et yndet diskusjonstema, enten man snakker om miljø eller strømforbruk. Det vi snakker mindre om er selve elbilbatteriet, og hvor reell brannfaren egentlig er. 

Slik fungerer elbilbatteriene

Elbiler bruker vanligvis et stort Litium-ionbatteri som energilager. Batteriene har svært høy energitetthet, og tåler derfor høy strømbelastning over tid. Når vi snakker om rekkevidde, er det altså batteriet som avgjør dette.  

Konstruksjonen kan minne om flere sammenkoblede mobiltelefonbatterier. Er de tett koblet sammen vil de avgi mye spenning, som igjen gir batteriet høy virkningsgrad. Disse batteriene kan også hurtiglades. I all hovedsak er elbillading trygt og enkelt – men det er likevel lurt å sette seg inn i eventuelle farer.

elbil lader

Hvordan oppstår brann i elbil?

Brann og varmgang kan også forekomme i et elbilbatteri. Siden battericellene er tett sammenkoblet vil en eventuell punktering av én celle kunne resultere i kortslutning og varmgang. En celle kan sprekke grunnet alt fra produksjonsfeil til ytre mekaniske påvirkninger, som du ikke kan kontrollere. 

Når den elektrokjemiske kjemien utløses vil en såkalt «thermal runaway» oppstå ved en gitt temperatur. 

Battericellen tar fyr, og kan spre seg til de nærmeste cellene om du ikke får kjølt ned området. Det kan man gjøre med store mengder vann, siden pulver ikke vil ha samme effekt.  

Slik utspiller en elbilbrann seg

En elbilbrann har et annet brannforløp enn sine fossildrevne forgjengere. DSB forteller at brann- og slukkearbeidet vil ta mye lengre tid – og i tillegg må man være bevisst på røyken, som kan inneholde svært skadelige stoffer for mennesker. Det er også stor fare for at brannen vil gjenoppstå etter slokking. 

Ikke ta noen sjanser når du lader

Skulle det oppstå brann eller varmgang i elbilbatteriet bør du ringe brann- og redningsetaten momentant. Det krever ekstreme mengder vann å kjøle ned batteriet, og du kan bli utsatt for skadelige stoffer over en lengre periode. 

Brannfarene kan også skjule seg hjemme, om du ikke lader på riktig måte. Her er noen enkle tommelfingerregler: 

  • Ikke lad hjemme med skjøteledning
  • Dersom du ikke har vegghengt lader: Heng opp ladeklossen på en krok, eller legg i en kurv
  • Ikke lad fra en vanlig stikkontakt. I så fall skal den forsynes fra en egen kurs, med maks 10A sikring

Trenger du råd rundt elbillading, eller vurderer å få installert en ladestasjon? Ta kontakt med oss. Våre elektrikere stiller til gratis befaring, og hjelper deg med alt du skulle lure på rundt el-installasjon.

Har du spørsmål om elbillading?

Våre elektrikere hjelper deg med det du har behov for. Ta kontakt i dag, og husk at vi tilbyr gratis befaring.

* Feltet må fylles ut

Alltid fornøyd garanti hos ALT Installasjon. Gratis befaring

Gratis befaring!

Nå har ALT Installasjon gleden av å tilby bedrifter gratis befaring. Og husk - vi har alltid fornøyd-garanti!