Bad

Et moderne bad er både praktisk og koselig

Badet er det første rommet du besøker om morgenen, enten du er frisk og opplagt etter en god natts søvn eller fortsatt er fryktelig trøtt. Det er også det siste rommet du er innom før du legger deg. Badet er i det hele tatt et rom som skal dekke mange behov for mange mennesker.

Belysning på badet

Hva slags lamper trenger du?

På badet er kravene til belysning ekstra strenge. Voksne trenger sterkere lys enn barn og unge, og ulike oppgaver stiller ulike krav til lamper og pærer. Skal du legge makeup trenger du behagelig, men sterkt lys. Skal du på toalettet midt på natten er det bedre med dempet belysning.

Heldigvis finnes det bedre løsninger enn å fylle hele badet med massevis av lamper. Det smarte valget er heller å velge allsidige lyskilder, som du kan tilpasse og styre etter behov og anledning. I hovedsak finnes det tre kategorier:

 • Innfelte downlights.
 • Veggmonterte lamper.
 • Utenpåliggende armaturer i taket.

Downlights gir deg behagelig lys som er lett å vinkle i ønsket retning, mens vegglamper kan være praktiske rundt speil eller andre steder du trenger ekstra lys. Har du i tillegg en armatur installert i taket kan du fylle hele badet med lys når du skal vaske dusjkabinettet eller bak vaskemaskinen.

Når du velger lyskilder til badet er det viktig å ta høyde for de ulike bruksområdene rommet har. I tillegg bør lyset tilpasses interiøret og det bør tas hensyn til hvilke elementer i rommet som vil reflektere lyset fra lampene. Typisk vil speil og dusjkabinett falle innunder denne kategorien, men mindre gjenstander som et dusjhode kan også danne refleksjoner i tak og vegger. Til slutt bør du forsikre deg om at downlights foran speilet plasseres mellom speilet og stedet du vil stå. Målet er at lyset ikke skal blokkeres av personen foran speilet, samtidig som lysene ikke skal blende deg i speilbildet.

Styring av baderomsbelysningen

Felles for alle lyskildene er at de blir lettere å håndtere og styre med dimmere. Med dimmere får du full kontroll på lysstyrken og kan dempe og øke belysningen når som helst. Når det er på tide å ta klesvasken kan det være greit med fullt lys, før du senker belysningen frem mot leggetid. Du har fortsatt muligheten til å skru lyset helt av hvis du ønsker, så overgangen til dimmebrytere har kun fordeler og ingen ulemper.

I dag får du dimmebrytere i en lang rekke utforminger, farger og materialer, slik at du kan tilpasse bryteren til ditt bad, din smak og dine behov. Det omfattende utvalget til kvalitetsprodusenten ELKO er et godt eksempel på dette. Vi i ALT Installasjon hjelper deg gjerne med råd og tips til baderomsbelysning. Vi har elektrikertjenestene du trenger for å få badet slik du vil.

Lag lyssoner på badet ditt

Hvis du kombinerer forskjellige lyskilder med dimmere kan du opprette forskjellige lyssoner på baderommet.

Du kan for eksempel ha soner som dette:

 • Én sone ved badekaret som justeres til dempet stemningslys når karet ikke er i bruk.
 • En annen sone ved speilet, ved vaskemaskinen eller over toalettet.

Med dimmere for de ulike sonene kan du med enkle grep skape et stemningsfylt uttrykk når du har folk på besøk, samtidig som baderomsbelysningen tilfredsstiller alle krav i det daglige. Til slutt installerer du en hovedbryter som skrur av og på lys i alle soner, eller kanskje en bevegelsesføler som automatisk skrur på lyset når du går inn i rommet.

Belysningsplan fra ALT Installasjon

Mulighetene for lysstyring på badet er mange. Vi i ALT Installasjon har fagkompetansen og erfaringen du trenger for å få belysningen på ditt bad slik det passer deg. Vi kan sette opp en egen belysningsplan for deg, med:

 • Soner
 • Dimmere.
 • Og andre smarte løsninger tilpasset det du ønsker og trenger.

Varme på badet

Kutt strømforbruket – ikke komforten

Har du varmekabler på baderomsgulvet har du allerede en termostat som styrer temperaturen, men du har trolig mye å hente i å oppgradere til en mer moderne styringsenhet. Med en slik kan du:

 • Stille inn temperaturen helt nøyaktig og variere innstillingene automatisk etter forholdene.
 • Stille inn apparatet slik at varmen senkes når boligen står tom og dermed spare strøm uten å redusere komforten.
 • Redusere strømforbruket med opptil 25 prosent.

Med en moderne styringsenhet kan du blant annet lage egne ukesprogrammer. Termostater kan i tillegg kobles opp mot øvrige varmekilder, dermed får du en sentral styreenhet for temperaturen på våtrommet ditt. Skal du installere nye varmekabler er det naturlig å gå for en moderne termostat, men det er også fullt mulig å bytte termostaten koblet til dine eksisterende varmekabler. I de fleste tilfeller er styringsenheten kompatibel med føleren du allerede har i gulvet, slik at du kun trenger å bytte selve termostaten. Et god eksempel på en allsidig, moderne termostat som gir deg alle disse mulighetene er Super TR-modellenfra ELKO.

Andre varmekilder på badet

Hvis du ikke har eller ønsker varmekabler på badet, er det fint mulig å installere andre varmekilder. Kanskje har du kabler i gulvet, men likevel behov for et supplement? Å installere panelovner og andre varmekilder på badet er fullt lovlig, så lenge de tilfredsstiller kravene satt til elektriske apparater i våtrom. Her kan vi i ALT Installasjon hjelpe deg, slik at komforten holdes oppe og strømforbruket nede, samtidig som sikkerheten ivaretas. Gjennom snart 20 år i bransjen har vi opparbeidet oss en bred erfaring med ulike løsninger for varme, og vi tilbyr rådgivning og installasjon av el-varmesystemer, varmekabelløsninger, varmeovner og varmepumper. Vi i ALT Installasjon har elektrikertjenestene du trenger når du skal pusse opp badet eller bare trenger inspirasjon til enkel baderomsfornyelse.

Husk ventilasjonen

Varme er vel og bra, men du må ikke glemme ventilasjonen. Dette er viktig for å opprettholde luftkvaliteten med jevn sirkulasjon av luft på badet og ikke minst vifter som kan trekke ut fuktighet og damp fra dusjing og klesvask. Vi i ALT Installasjon kan hjelpe deg også med dette, slik at du får et friskt, funksjonelt og behagelig bad der du aldri verken svetter eller fryser.

Kontakter på badet

Respekter våtsonene

Ettersom vann og elektrisitet ikke kommer så godt overens finnes det særlige krav til el-anlegget for våtrom. Rommet er delt inn i såkalte våtsoner, og innenfor disse sonene er det ikke tillatt å sette opp ubeskyttet utstyr. Eksempelvis er hele gulvet er regnet som en våtsone, og man skal ha minst en halvmeter klaring mellom stikkontakter og vaskeservant. Hos ALT Installasjon har vi full oversikt over alle våtsonene, og vi bruker selvsagt bare materiell som er godkjent for bruk i våtrom. Det er vår jobb å sørge for at du er trygg i hjemmet ditt.

Velg el-materiell som står i stil med interiøret

Hvis du har brukt masse tid på å velge ut interiøret på badet ditt, burde du ikke ødelegge helhetsinntrykket med el-materiell som ikke står i stil med resten av rommet. Det er ikke lenger slik at stikkontakter, lysbrytere og annet el-materiell  være i hvit plast. Tvert imot kan du få el-materiell i masse forskjellige farger og utforminger, og dette gjelder også for produktene laget for våtrom. Hør med oss i ALT Installasjon om hvilke muligheter som finnes, vi har elektrikertjenestene du trenger enten du skal pusse opp badet fra bunnen av eller kun fornye det med noen nye løsninger.

Legg opp ekstra kurser på badet

Hvis du bruker badet også som vaskerom burde du legge opp noen ekstra kurser til våtrommet ditt. Vaskemaskin og tørketrommel kan fint ha sine egen kurser, og ikke minst bør varmtvannsbereder få være alene om sikringen sin. På denne måten hindrer du overbelastning, og det blir enklere å lokalisere synderen dersom jordfeilbryteren slår ut.