Garasje

Garasjen kan være mer enn bilens soverom

Hovedformålet til en garasje er naturligvis å gi bilen et sted å være når den ikke er i bruk. I garasjen står bilen skjermet for vær og vind og du slipper å skrape vinduene fri for is på vinterstid, men garasjen kan også brukes til mer. Har du en garasje med litt størrelse peker rommet seg ut som et nyttig arbeids- og oppbevaringsrom. Som i andre rom, trengs det forskriftsmessige og fornuftige el-løsninger også i garasjen. Dét kan vi i ALT Installasjon hjelpe deg med!

Belysning i garasjen

Se hva du holder på med

Garasjen er vanligvis ikke stedet du oppsøker for å slappe av. Tvert imot går man ut i garasjen fordi man har et eller annet gjøremål å ta seg av, og derfor trenger man skikkelig arbeidslys. Hvis du har en arbeidsbenk er det fornuftig med en fleksibel skrivebordslampe som lar deg rette lyset i ønsket retning. I tillegg bør du montere belysning i taket som er kraftig nok til å lyse opp hele rommet. Har du loft eller hems i garasjen bør du også ha en lyskilde som lyser opp i toppetasjen, for der oppe er det ofte mørk og uoversiktlig selv midt på lyse dagen.

Et godt tips kan være å henge opp en kraftig arbeidslampe som sentral lyskilde i garasjen. Denne kan du så ta med deg inn hvis du skal male, pusse opp eller gjennomføre andre prosjekter som krever sterkt lys.

Automatisk lys

I garasjen passer det ypperlig med lyskilder som skrur seg automatisk på når du kommer inn i rommet. På denne måten slipper du å fomle etter lysbryteren i mørket, og du trenger aldri å bekymre deg for hvorvidt du husket å skru av lysene før du gikk inn i huset.

Gå for LED

LED-pærer har tatt verden med storm, og de passer like godt i garasjen som andre steder. Ikke bare er de holdbare og utvikler lite varme, de bruker også opptil 90 prosent mindre strøm enn de tradisjonelle alternativene.

Varme i garasjen

Du trenger ikke fryse mens du jobber

Å stå og hutre med iskalde fingre mens man jobber i garasjen, er veldig typisk. Årsaken er at det ikke er økonomisk gunstig å varme opp et rom man sjelden bruker, selv om det på ingen måte er uhørt med oppvarmede garasjer. Varmen har bilen din godt av, men en mindre kostbar løsning på sikt er å installere en elektrisk motorvarmer. Slike varmer opp motoren til tidspunktene du har angitt, og dermed slipper bilen tøffe kaldstarter.

Hvis bilen din ikke har motorvarmer fra før kan utstyret som regel ettermonteres, og det finnes modeller som både har kupévarmer og styring via fjernkontroll/mobiltelefon. Elektriske motorvarmere har også den fordelen at de kan brukes i en lukket garasje, til forskjell fra varmerne som bruker bilens eget drivstoff og dermed produserer avgasser.

Hvis du går for en uoppvarmet garasje er det lurt å sørge for skikkelig isolering i veggene, og for å slippe neglesprett kan du gå til anskaffelse av en flyttbar varmeovn eller en varmevifte.

Kontakter i garasjen

Husk at sikringen må takle sirkelsagen

Elektriske ledninger i garasjen skal legges i rør, utstyret som installeres må være godkjent for utebruk. Stikkontakter skal være jordet og det er bedre med litt flere kontakter enn litt for få. Plasser dem slik at de er lett tilgjengelige for skjøteledninger og el-verktøy, og sørg for at kursen som legges til garasjen er sterk nok til å drive apparater med høy effekt. En elektrisk kapp- og gjærsag har eksempelvis ofte effekt på 2000W eller mer, så det holder ikke med en 10A-kurs hvis du skal bruke garasjen til mer enn lagring og parkering. Husk også at el-behovet ditt kan øke med tiden. Kanskje du får lyst på en elektrisk garasjeåpner, eller en heis til skiboksen? Da er det ergerlig å ikke ha tilstrekkelig med kapasitet og/eller stikkontakter.

Hvis du har el-bil trenger du en lader i garasjen. Denne bør ha sin egen kurs og må monteres av fagfolk. Pærer til utelysene ved garasjen kan du derimot skru i selv. Velg LED-pærer med sensor, som skrur seg automatisk på i skumringen. Vi i ALT Installasjon har både løsningene og rådene som gjør at garasjen blir det rommet du ønsker det skal bli.