Stue

Gjør stuen til hjertet i boligen

Det er ikke uten grunn at stuen på engelsk kalles ”living room”. For de aller fleste er stuen det sentrale oppholdsrommet for fritid og familiehygge. Vi i ALT Installasjon har løsningene som gjør stuen til en slags kommandosentral for resten av boligen din.

Belysning i stuen

Lysstyring gjør stuen ekstra koselig

Ved hjelp av moderne el-løsninger er det enkelt å stille inn belysningen etter ønske og behov. Dimmebrytere gir deg:

 • Full kontroll over lysstyrken fra de ulike lampene.
 • Muligheten til å endre fra stemningslys til arbeidslys på et blunk.

Å velge belysning til stuen kommer an på din personlige stil. Det finnes mange forskjellige lamper og lyskilder å velge mellom. Hos Nordesign har de noe for enhver smak.

Vil du være mer avansert finnes det også brytere som kan kontrollere flere lyskilder på én gang. Med slike fleksible brytere kan du etablere egne lysscenarioer i stua di og bytte mellom dem når som helst. Dette er både praktisk og veldig enkelt. Vi i ALT Installasjon har løsningene og elektrikertjenestene for smart belysning i stuen.

Bruk lys til å vise frem interiøret fra sin beste side

En kombinasjon av dimmebrytere og ulike lamper kan gi stuen et preg av din egen personlighet. I plasseringen av lampene bør du tenke på hvilke deler av interiøret du ønsker å belyse. Det kan være pent å lyse opp sofaen med spotter, men disse bør plasseres slik at folk som setter seg til rette ikke blir blendet. Prøv ulike løsninger før du bestemmer deg, og husk at refleksjoner i glass, speil og bilder også kan forårsake blending. Når det gjelder hengende taklamper bør disse være plassert mellom 55-70cm fra bordplaten. Da blir selve bordet opplyst, uten at personene rundt får lyset rett i fjeset.

LED-pærer er best

I løpet av de siste årene har LED-pærer blitt førstevalget for de aller fleste lamper. Årsaken er at LED-pærer er fleksible i hva slags lys de leverer, både med tanke på:

 • Styrke
 • Farge.
 • Temperatur.

I tillegg har LED-pærer lang holdbarhet og best av alt – de bruker hele 90 prosent mindre strøm enn tradisjonelle pærer. Konklusjonen er med andre ord at du burde gå for LED-pærer også i stuen. De passer utmerket sammen med dimmebrytere og trenger ikke byttes ut før etter flere år.

Belysningsplan fra ALT Installasjon

Mulighetene for lysstyring i stuen er med andre ord mange. Vi i ALT Installasjon har erfaringen og fagkompetansen som trengs for å tilpasse belysningen til akkurat din bolig. Vi kan sette opp en egen belysningsplan for deg med:

 • Soner.
 • Dimmere.
 • Og andre smarte løsninger.

Varme i stuen

Styr varmen i hele huset fra sofakroken

Det er ikke lenger slik at varmestyring innebærer daglige vaktrunder i huset for å justere panelovnene i alle rom. Løsningen er å installere en sentral styringsenhet i huset som kontrollerer alle husets varmekilder. Dermed kan du enkelt justere både varmepumpe, panelovner og varmekabler på én og samme tid. Med en sentral styringsenhet kan du for eksempel:

 • Gjøre både midlertidige og permanente endringer.
 • Stille inn natt- eller dagsenking.
 • Koble opp alt sammen til mobilen din om du vil.

Med en sentralenhet kan du i tillegg installere ytterligere termostater i andre rom, som kommuniserer med hverandre trådløst. En slik løsning er ekstra praktisk med tanke på at du ikke trenger noen ledningsforbindelser mellom de ulike enhetene. Dessuten får du full kontroll hvor enn du måtte være i huset. Vi i ALT Installasjon hjelper deg med å finne smarte og funksjonelle løsninger for stuebelysning.

Spar strøm på oppvarmingen

En annen og stor fordel med sentralstyring av oppvarmingen er kuttene du kan gjøre i strømregningen. I norske husstander står oppvarming for en vesentlig andel av  strømforbruket. Mange har ovnene stilt inn på det samme enten de er hjemme eller ei. Med en sentralenhet trenger du ikke tenke på dette i det hele tatt, så lenge du har stilt inn enheten slik at temperaturen senkes i periodene når du normalt ikke er hjemme. Du kan med andre ord spare penger mens du er ute av huset, og likevel komme hjem til en varm og deilig bolig.

Lys til å styre både lys og varme på én gang? FunctiON har en rekke smarthus-løsninger som gir deg full kontroll.

Kontakter i stuen

Prøv et sentralt lydanlegg

De siste årene har trådløse musikksystemer blitt stadig mer populært. Et slik system gjør at du kan bruke musikkanlegget i stua som en sentral, og sende lyden videre til andre rom ved behov. Det finnes systemer som lar deg styre alt med mobilen din og i kombinasjon med strømmetjenester som Spotify, vil du alltid ha en hel verden av musikk tilgjengelig på et øyeblikk

Dropp de hvite plastkontaktene

Du er ikke alene hvis du tenker at alt elektrisk materiell er hvitt, men dette er en feiloppfatning. I våre dager får du elektrisk materiell i mange forskjellige farger og materialer slik at du kan tilpasse brytere, termostater og andre enheter til interiøret i hjemmet ditt. På denne måten kan el-anlegget tilpasses akkurat din stil og smelte elegant sammen med møbler, tapet og fargevalg. Du trenger heller ikke velge panelovner i hvitt hvis du egentlig vil ha noe annet, og stadig flere kjøper seg stilrene ovner med glassfronter. Vi i ALT Installasjon hjelper deg med løsninger for både lydanlegg og øvrig el-anlegg.

Husk sikkerheten

Der det er mange ledninger blir det også mye støv som fester seg i grenuttakene. Dette kan fort føre til brann. Vårt råd er å alltid bruke fastmonterte stikkontakter for permanente løsninger. Sørg for å få tilstrekkelig med kontakter festet i veggen, slik at alle de elektriske enhetene dine får plass. Husk også at det finnes alternativer til de tradisjonelle hvite og runde kontaktene, som tar seg vesentlig bedre ut på veggen. Akkurat bak TVen er kanskje ikke dette så nøye, men ellers i stuen kan det være lurt å vurdere mer moderne varianter. Frem til trådløs lading blir mer vanlig, er det også praktisk med noen USB-kontakter i stuen, for lading av mobil og nettbrett.

Sving innom ELKO for å se noen av alternativene som finnes til de hvite stikkontaktene.