Teknisk rom

Det tekniske rommet er husets hjerne

I et moderne hjem blir det stadig vanligere å sette av et rom som et teknisk rom. På denne måten får man et naturlig sted å plassere gjenstander og apparater som ikke hører hjemme andre steder i huset, dette kan være sikringsskap, frysere, varmtvannsbereder, alarmutstyr, motorer for ventilasjonsanlegg, sentralstøvsuger, hovedenheter for smarthjemløsninger også videre. Ved å samle alt det tekniske i ett rom får du enkelt tilgang og orden, samtidig som duppedittene er ute av syne til vanlig.

Belysning i teknisk rom

Det tekniske rommet er ikke et oppholdsrom som trenger dempet stemningslys eller nattsenking. Det du trenger er ordentlig arbeidslys slik at du ser hva du driver med. Spotter kan være en smart løsning, ettersom slike kan vinkles mot de forskjellige gjenstandene du har montert i rommet. Tenk over hva du ønsker å belyse, som for eksempel innsiden av sikringsskapet, betjeningspaneler og nedi fryseren. Sørg samtidig for at kroppen din ikke vil skygge for lyset, og gå for LED-pærer ettersom disse har lang holdbarhet og bruker lite strøm.

Lys når strømmen har gått

Når strømmen går er sikringsskapet det første vi oppsøker. Skjer dette på kvelds- eller nattestid er det lurt å ha batteridrevne alternativer på plass, slik at man slipper å fomle i mørket. En god idé er å feste automatisk, batteridrevet lys inni selve sikringsskapet, som skrur seg på når døren åpnes. På denne måten vil du alltid kunne se om feilen ligger lokalt i skapet ditt, selv når strømmen har gått midt på svarteste natta.

Varme i teknisk rom

Teknikken trenger ikke komfort-temperatur

Teknisk utstyr kan være sensitivt for lave temperaturer. Et teknisk rom bør derfor ikke være uisolert og fritt for varmekilder selv om det ikke er nødvendig å holde samme temperatur i det tekniske rommet som i resten av huset. Vårt råd er å installere en styringsenhet som kontrollerer varmen på teknikkrommet. Når denne stilles inn på en lavere innstilling enn resten av boligen vil du spare strøm og dermed redusere strømkostnadene. Varmen kan du styre fra telefonen din, men sørg for å ha en varmekilde installert som klarer å opprettholde temperaturen dersom det blir veldig kaldt ute. Har du eksempelvis varmtvannsbereder i det tekniske rommet vil den måtte jobbe ekstra hvis temperaturen rundt blir for lav. Normalt krever også frysere en driftstemperatur på minst 10 grader. Vi i ALT Installasjon har fagkompetansen du trenger for å få det tekniske rommet slik du ønsker.

Kontakter i teknisk rom

Det tekniske rommet er hjertet i et smarthus

I det tekniske rommet er det viktig å ha nok stikkontakter til å kunne utvide fasilitetene sine ved behov. Det er også det naturlige stedet å gjøre til hjernen i huset, med sentralenheter for smarthusløsninger, alarm og så videre. Bruk el-materiell av høy kvalitet og legg opp separate kurser til de ulike apparatene i rommet. Eksempelvis har varmtvannsberedere høy effekt, og burde derfor ha sin egen kurs. Skulle jordfeilbryteren slå ut er det dessuten enklere å identifisere hvor feilen ligger dersom man ikke har en masse apparater på samme kurs. Har du varmtvannsbereder eller fryser i det tekniske rommet bør du også investere i en waterguard, som varsler og stenger av vanntilførselen ved lekkasjer.

Å gjøre hjemmene våre smarte har veldig mange fordeler. Hos Instell får man komplett smarthusteknologi som lar deg kontrollere lys, varme, solskjerming, alarm- og sikkerhetsfunksjoner på én og samme tid.